درخواست باستان شناسان برای حفظ میراث فرهنگی افغانستان
به گزارش وبلاگ املاکیا، از همه کنش گران نظامی، سیاسی و اجتماعی در تحولات اخیر در #افغانستان می خواهیم مسئولانه و متعهدانه نسبت به حفظ میراث #فرهنگی و #تاریخی افغانستان کوشش نموده و از تکرار فجایعی مانند انفجار مجسمه های #بودا در #بامیان جلوگیری نمایند.
به گزارش دنیای سفر، انجمن علمی باستان شناسی ایران در بیانیه ای از همه دولت های همسایه و مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و کشور درخواست کرد تا مسئولانه برای جلوگیری از بحران انسانی و فرهنگی در افغانستان چاره ای بیندیشند تا علاوه بر عبور از بحرانِ جنگی فراگیر، میراث فرهنگی منطقه هم حفظ گردد.
در بیانیه انجمن علمی باستان شناسی ایران آمده است: تحولات تلخ ماه های اخیر در افغانستان، نگرانی و اندوه بسیاری از مردمان فرهنگ دوست و صلح طلب در سراسر دنیا را موجب شده و بیش از آن، ایرانیان این همسایگان و دوستان دیرینه ملت افغان را در اندوه فرو برده است. امروز سرزمین افغانستان و ملّت ستمدیده افغان، بیش از هر زمان دیگری مورد حمله و آماج جنگی داخلی و فراگیر قرار گرفته اند که بازیگران داخلی و خارجی آن، ثمره ای جز ویرانی و بی خانمانی برایشان رقم نخواهند زد.
بازیگران این جنگ و خونریزی، خواه داخلی و خواه عناصر بیگانه، هر یک در پی منافع خود بوده و در این هرج و مرج، بیشترین خسران و ضرر به مردم ستمدیده افغانستان خواهد رسید. سرنوشت مردان و زنان و پسران و دختران پاک این سرزمین با رفتارهای غیرانسانی و غیراخلاقیِ قدرت طلبان گره خورده و شوربختانه بیم آن می رود که گنجینه غنی فرهنگ، هنر و ادب افغانستان هم به تباهی کشیده گردد.
انجمن علمی باستان شناسی ایران، هر گونه اقدامی که به تمامیت ارضی سرزمین افغانستان، هویت فرهنگی و شخصیت اجتماعی ملّت آن خدشه ای وارد کند و جان دختران و پسران، زنان و مردان بی گناه را به خطر بیندازد، محکوم می نماید. بعلاوه، از همه کنشگران نظامی، سیاسی و اجتماعی در تحولات اخیر در این کشور می خواهد مسئولانه و متعهدانه نسبت به حفظ میراث فرهنگی و تاریخی افغانستان اهتمام ورزیده و از تکرار فجایعی مانند انفجار مجسمه های بودا در بامیان جلوگیری نمایند. میراث فرهنگی و تاریخی سرزمین افغانستان، حبل المتینِ اقوام تاجیک، هزاره، پشتون، ازبک، ایماق، ترکمن، بلوچ، براهویی، پامیری و دیگر اقوام آن است و محافظت ویژه از آن ضرورت دارد.
این میراث ارزنده بشری علاوه بر این که در مقیاس منطقه ای متعلق به تمام کشورهای همسایه افغانستان در بُعد ملی و اسلامی است، در مقیاس دنیای بخشی از میراث بشری در این بخش از کره خاکی است. بر این اساس انجمن علمی باستان شناسی ایران از همه دولت های همسایه و به ویژه مسئولان جمهوری اسلامی ایران و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی می خواهد مسئولانه برای جلوگیری از بحران انسانی و فرهنگی در افغانستان چاره ای عاجل بیندیشند تا ضمن عبور از بحرانِ جنگی فراگیر و حفظ میراث فرهنگی آن، از رنج مردم افغان کاسته گردد و صلح و امنیت منطقه در معرض تهدید قرار نگیرد.
بعلاوه از همه نهادهای بین المللی به ویژه سازمان ملل درخواست می گردد از رویکردهای یک جانبه گرایانه و سیاست های یک بام و دو هوا دوری گزیده و تدابیری را برای حل مسالمت آمیز مسأله افغانستان بیندیشند.
انجمن علمی باستان شناسی ایران امیدوار است با نظارت طرف های درگیر در منطقه و سازمان ملل، به ویژه نهاد علمی و فرهنگی یونسکو، میراث فرهنگی آن از بناهای یادمانی تا اشیاء موزه ای به نحوی شایسته محافظت گردد و از دست غارتگران و چپاولگران داخلی و بین المللی در امان بماند.
تجربه داعش در ویرانی آثار ملّی و دنیای سوریه و عراق یادآور اقدامات تلخ و غیرقابل جبرانی است که احتیاج به اقدامات هماهنگ به ویژه از سوی دولت های منطقه، همدلی دنیای و منطقه ای دارد تا شاهد تکرار دوباره آن در این بخش از حوزه فرهنگی دنیاِ پارسی نباشیم. بازگشت صلح به سرزمینی با تمدّن و ریشه های فرهنگی مشترک با ایران با پشتوانه ای چندهزارساله و برطرف مسائل پیش آمده دور از دسترس نخواهد بود و ایمان داریم بهار افغانستان هم فراخواهد رسید.
منبع: دنیای سفر