کرونا چگونه حال و آینده دنیا را تحت تأثیر قرار می دهد؟1-، وقتی یک ویروس کوچک قدرتهای عظیم را به زانو درآورد

به گزارش وبلاگ املاکیا، طی ماه های اخیر شیوع کروناویروس جدید موجب شد کشورهای عظیم که در رؤیای تسخیر دنیا بودند، در برابر یک ویروس کوچک تسلیم شوند.

کرونا چگونه حال و آینده دنیا را تحت تأثیر قرار می دهد؟1-، وقتی یک ویروس کوچک قدرتهای عظیم را به زانو درآورد

به گزارش گروه بین الملل وبلاگ املاکیا، مرکز مطالعاتی الجزیره در یک مقاله به آنالیز شیوع ویروس کرونا از ابتدا و تأثیراتی که در زمان حاضر بر دنیا گذاشته و نیز پیامدها و تأثیراتی که برای آینده بشریت خواهد داشت پرداخته است. این مقاله شامل مجموعه ای از پژوهش ها و تحقیقات موثق است که به تجزیه و تحلیل بیماری کووید19 می پردازد.

در مقدمه این مقاله آمده است که در قرن بیست و یکم و درحالی که کشورهای دنیا آماده هرگونه رویارویی نظامی با یکدیگر بودند؛ ثابت شد توانایی مقابله با یک ویروس را ندارند. کروناویروس جدید ضعف کشورهای عظیم و پرمدعا را در زمینه بهداشت و سلامت معین و چهره امپریالیسم سرمایه داری آنها را که منافع خود را بر هر چیزی ترجیح می دهند آشکار ساخت.

در اواسط مارس 2020 بود که تعداد مبتلایان قطعی به کرونا ویروس یا کووید19 در دنیا از مرز صد و شصت هزار نفر گذشت. در ابتدا بیشترین آمار مربوط به مبتلایان در چین بود که گفته می گردد منبع شیوع این ویروس است. پس از چین کشورهایی مانند ایران٬ کره جنوبی٬ ایتالیا٬ اسپانیا و آمریکا جزو کشورهایی بودند که آمار مبتلایان به کووید19 در آنها از چند هزار تن عبور نموده بود.

در آن موقع کرونا در حدود 160 کشور شیوع یافته بود و از آنجایی که غربالگری افراد در سطحی گسترده انجام نمی شد دانشمندان بر این باور بودند که شمار مبتلایان به کرونا از چند صد هزار نفر بیشتر باشد.

در 13 مارس سازمان بهداشت دنیای بیان کرد که کرونا ویروس تبدیل به یک بیماری فراگیر در سراسر دنیا شده است. روز بعد این سازمان تأکید کرد که اروپا به کانون شیوع کووید19 بدل شده است.

در همان روز دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا پس از چند هفته سهل انگاری و بی اعتنایی نسبت به موضوع شیوع کرونا انتها حالت اضطراری ملی بیان کرد. این اقدام تنها یک روز پس از اینکه مدیرکل بهداشت ایالت اوهایو گزارشی مبنی بر اینکه شمار مبتلایان به کرونا در ایالات متحده ممکن است از صد هزار نفر عبور کند منتشر کرد٬ انجام شد؛ درحالی که تا آن تاریخ موارد قطعی ابتلا به این ویروس 2 هزار تن گزارش شده بود.

از نظر پیامدهای انسانی٬ کروناویروس تا نیمه مارس جان هزاران انسان را گرفت که البته بیشترین موارد فوتی نیز تا آن موقع در چین به ثبت رسیده بود و پس از آن ایران و ایتالیا در رتبه های بعد قرار داشتند. البته باید توجه داشته باشیم که بسیاری از افراد با علائم کرونا در بعضی کشورها غربالگری نشدند وگرنه آمار مرگ ومیر احتمالاً بیشتر از موارد ثبت شده بود.

مقایسه کرونا با سایر ویروس های مشابه در طول تاریخ

روزنامه گاردین در 14 مارس 2020 گزارش داد که اولین مورد از ابتلا به کرونا در اواسط نوامبر 2019 در شهر ووهان چین دیده شد. در اواخر دسامبر 2019 بود که مقامات چینی تحت فشارهای زیادی که از سوی کشورهای خارجی متوجه پکن بود بیان کردند نوعی بیماری خطرناک و فراگیر در ووهان و اطراف آن مشاهده شده است که دستگاه تنفسی را درگیر می نماید.

پس از آن چند هفته طول کشید تا مقامات چینی آزمایش های سیستماتیکی در مناطق شیوع کرونا انجام دهند.

اما در زمان حاضر مسجل شده که منبع این بیماری ویروسی جدید است از نوع کروناویروس ها که پیش از این شناخته شده نبود. در خلال دو دهه گذشته دنیا شاهد ظهور دو دسته جدید از کروناویروس ها بود که اولین آنها در ابتدای قرن جاری با نام بیماری سارس و دومی چند سال بعد تحت عنوان بیماری مرس شیوع یافت. گفته می شد که منبع سارس از چین و منبع شیوع مرس در عربستان بوده و هر دو از حیوان به انسان منتقل شده بودند. بیماری سارس با سرعت متوسط شیوع یافت و آمار مرگ ومیر آن 7 درصد بود؛ درحالی که مرس با سرعت شیوع کمتر تلفات جانی زیادی داشت.

در مقابل این دو به نظر می رسد بیماری کووید19 به کُشندگی سارس نیست اما سرعت شیوع آن به مراتب بیشتر است؛ به عبارت دیگر انسان در برابر این دسته از کروناویروس ها به دلیل ناشناخته بودن مصونیت ندارد. اما واقعاً منبع این ویروس از چه چیزی است؟

اگر ویروس آنفلوآنزا را با شدت شیوع آن که از ابتدای قرن بیست ظهور نموده است و به دستگاه تنفسی آسیب می زند در نظر بگیریم٬ به احتمال زیاد کرونا یک ویروس از این نوع است که در بدن حیوان تکامل یافته است.

هرچند دانش ما در زمینه شناخت ویروس کرونا همچنان محدود است٬ شماری از دانشمندان معتقدند ممکن است منشأ آن از خفاش است و ابتدا در چین به انسان منتقل شده است.

ویروس آنفلوآنزا در سال 1918 تا 1920 که معروف به آنفلوآنزای اسپانیایی بود جان بیش از 20 میلیون نفر را گرفت. گفته می شد منبع آن از خوک های ایالت کانزاس آمریکا است که تلفات جانی زیادی در ایالات متحده و اروپا به جا گذاشت.

معینات کروناویروس جدید

تا این لحظه و با توجه به شناخت محدودی که از ویروس کرونا داریم به نظر می رسد که بچه ها و افراد کم سن ؤسال کمتر از عظیمسالان به ویژه افراد بالای هفتاد سال به این ویروس مبتلا می شوند و در صورت ابتلا نیز عوارض کمتری در این گروه نمایان می گردد.

تنها توضیحی که درباره این تفاوت میان افراد کم سن و عظیمسال در زمینه ابتلا به کرونا وجود دارد مربوط به تفاوت در سطح توانایی سیستم ایمنی بدن است؛ اما برای شناخت دلیل واقعی این رفتارهای کروناویروس احتیاج به زمان زیادی داریم.

آمار مرگ ومیر بر اثر کرونا در چین نشان می داد که میزان کشندگی این ویروس تنها 2 درصد است؛ اما پس از آن شمار موارد فوت شده بر اثر کرونا در کشورهایی مانند آمریکا و ایتالیا و اسپانیا و آلمان و... نشان داد که کرونا تا 5 درصد نیز کشندگی دارد.

به طور کلی حدود 80 درصد از مبتلایان به کروناویروس بدون احتیاج به مراقبت های پزشکی بهبود می یابند.

کرونا چگونه قدرت های عظیم را به زانو درآورد؟

از ابتدای قرن بیستم و با شروع اپیدمی های مختلف٬ نوع برخورد کشورها با این بیماری ها میزان توانایی و عیار آنها را نشان می داد؛ اما در رابطه با کنترل کرونا تفاوت چندانی میان کشورها دیده نمی گردد و چه بسا کشورهای عظیم و قدرتمند از سایر کشورها در این زمینه ناتوان تر عمل نموده اند.

کرونا در ابتدا یک ابزار برای شورش علیه دولت ها و تحت الشعاع قرار دادن توانایی های آنها برای مدیریت مدرن کشورها است که در این میان جریان های مخالف سیاست های دولت در هر کشور نقشی اساسی در معین ماهیت کردن نوع مقابله دولت ها با این ویروس ایفا می نمایند.

به عنوان نمونه چین به مدت چند هفته توجهی به کرونا نداشت؛ اما بالا رفتن صداهای مخالف و معترض به رفتارهای دولت چین در این زمینه موجب آگاهی مردم از این ویروس و میزان شیوع آن شد. اما در عین حال دولت چین نیز پس از شناسایی این ویروس از هیچ اقدام و تلاشی برای کنترل کرونا در این کشور دریغ نکرد.

در مصر نیز درحالی که سایر کشورها به منظور پیشگیری از شیوع کرونا اقدام به تعطیلی مدارس و دانشگاه ها نموده بودند٬ دولت این کشور هیچ یک از این اقدامات را اتخاذ نکرد تا اینکه جنبش های مختلف مردمی با اعتراض به این سیاست ها دولت را مجبور به این کار کردند.

اما در آمریکا٬ دولت دونالد ترامپ ماه های اول در برخورد با کرونا کاملاً بی تفاوت عمل می کرد؛ اما زمانی که ترامپ متوجه شد سیاست های اهما ل کارانه آن در برابر این ویروس تا چه اندازه تأثیر منفی بر شانس پیروزی وی در انتخابات آینده ریاست جمهوری ایالات متحده دارد٬ اعلام شرایط اضطراری کرد.

ممکن است دولت ها مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا را در صدر اولویت های خود قرار دهند و تلفات انسانی آن در مرتبه دوم اهمیت باشد؛ به این معنا که شاید دولت ها اقدامات پیشگیرانه و محدودیت ها را برای جلوگیری از زیان اقتصادی بیشتر به حداقل برسانند که این امر می تواند زمینه ای برای شیوع گسترده تر ویروس کرونا و به دنبال آن تلفات انسانی بیشتر باشد.

اما عامل بعدی که میزان توانایی کشورها در مقابله با ویروس کرونا را معین می نماید٬ نوع و میزان تجهیزات ضروری دولت ها برای برخورد با این چالش است.

پیامدهای اقتصادی ویروس کرونا سومین عامل معین نماینده رفتارهای دولت در برابر این ویروس است؛ کشورها برای مقابله با شیوع کرونا مجبور شدند اقدامات اساسی و کاملی اتخاذ نمایند که منع آمدوشد و مسافرت و تجمع و قرنطینه شهرها از جمله آنها است؛ درحالی که همه منتظر کشف واکسن این ویروس هستند.

اما کرونا 3 حقیقت عظیم را در دنیا آشکار کرد:

اول اینکه جامعه دنیای و سازمانهای مربوطه آمادگی لازم برای مقابله با بیماریهای کشنده و فراگیری همچون کووید19 را ندارند؛ همان طور که سازمان بهداشت دنیای و سازمان ملل نتوانستند تدابیر لازم را برای مبارزه با این ویروس اتخاذ نمایند و یاری های ضروری و سریع را به کشورهایی که توانایی مقابله با این ویروس را ندارند برسانند، همچنین سازمان ملل ثابت کرد که تا چه اندازه در ایجاد هماهنگی میان کشورهای دنیا ناتوان است.

حقیقت دوم مربوط به کوته نظری بعضی کشورهای پرمدعا مانند آمریکا و انگلیس و لهستان بود که از دهه هشتاد قرن گذشته بر سیاست و اقتصاد دنیا مسلط شده و با بستن مرزها و تحریم کشورها و تمایز نژادی و عدم همکاری با سازمان ها جهت مقابله با شیوع کرونا، منجر به افزایش تلفات این بیماری در داخل و خارج کشورهای خود شدند؛ درحالی که مهم ترین اصل مبارزه با بیماری کووید19 هماهنگی و همبستگی میان همه کشورهای دنیا است.

اما حقیقت سوم مربوط به سیاست های نظامهای دیکتاتوری دنیا در سرکوبگری و پنهان کردن واقعیتها است که همیشه تهدیدی برای ملت خود و سایر مردم دنیا محسوب می شوند، برای نمونه کشوری مانند مصر که از ابتدا میزان تلفات و مبتلایان به کرونا را پنهان کرد همین ناآگاهی مردم با توجه به حضور انبوه گردشگران خارجی در مصر منجر به شیوع گسترده آن در داخل و خارج این کشور شد.

ادامه دارد... .

+

منبع: خبرگزاری تسنیم

به "کرونا چگونه حال و آینده دنیا را تحت تأثیر قرار می دهد؟1-، وقتی یک ویروس کوچک قدرتهای عظیم را به زانو درآورد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کرونا چگونه حال و آینده دنیا را تحت تأثیر قرار می دهد؟1-، وقتی یک ویروس کوچک قدرتهای عظیم را به زانو درآورد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید