هرآنچه باید درباره پاستا، این محبوب ترین خمیر جهان بدانید
به گزارش وبلاگ املاکیا، پاستا از محبوب ترین غذاها در جهان است. این غذای خوش طعم به شکل های مختلف پخته می شود و گاهی با ورود به کشورهای مختلف دستور پخت و ادویه آن هم تغییر می کند. مثلا اسپاگتی بعد از ورود به ایران تبدیل به ماکارونی دم کرده شد. دستور تهیه ای که قلب هر ایتالیایی را به درد می آورد اما ما ایرانیان عاشق خوردن این غذای خوشمزه هستیم. مخصوصا اگر ته دیگ سیب زمینی داشته باشد و در زمان خوردن روی آن کمی آبلیمو بریزیم. اما تا به حال فکر کرده اید که این خمیر خوشمزه، که در شکل های مختلف تولید می شود، اولین بار از طریق چه شخصی و در چه مکانی تهیه شده است؟
در این مطلب از وبلاگ املاکیا مگ می خواهیم درباره تاریخچه پاستا صحبت کنیم و دستور تهیه چند مدل پاستای خوش طعم را یاد بگیریم. پس اگر از عاشقان ماکارونی و پاستا هستید، باید بدانید که این مطلب مخصوص شما نوشته شده است.
پاستا در جهانی کهن
در داستان ها و روایت های قدیمی آمده است که مارکوپولو در اواخر قرن سیزدهم و بعد از کشف خاور دور، ماکارونی را به ایتالیا معرفی کرد. رد پای ماکارونی یا پاستا تا قرن چهارم قبل از میلاد قابل ردیابی است. در یک مقبره اتروسکی، طرح گروهی از بومیان وجود دارد که به نظر می رسد در حال پختن پاستا هستند!
چینی ها در 3000 سال قبل از میلاد غذایی شبیه به نودل درست می کردند. در افسانه های اساطیر یونانی آمده است ولکان دستگاهی اختراع کرده که رشته های خمیر درست می کند. یعنی اولین اسپاگتی از طریق ولکان، خدای آتش و فلزکاری، درست شده است.
بازگشت به فهرست
پاستا در جهانی تازه
انگلیسی ها بعد از گشت وگذار در ایتالیا پاستا ساده را به کشور خود آورده و سپس به جهانی تازه معرفی کردند. مستعمره نشینان در انگلیس هم روش پخت رشته فرنگی را به سرعت به آمریکا بردند و آمریکایی ها هم با اضافه پنیر و سس خامه ای آن را به شکلی شبیه به پاستای امروزی پختند. توماس جفرسون، سومین رئیس جمهور آمریکا، در سال 1789 اولین دستگاه ماکارونی سازی را به آمریکا برد و به این شکل صنعت ماکارونی و پاستا سازی در آمریکا شکل گرفت.
اولین کارخانه تولید ماکارونی در سال 1848 از طریق یک فرانسوی در بروکلین ساخته شد. این کارخانه برای خشک کردن رشته های اسپاگتی، آن ها را در پشت بام پخش می کرد تا با نور آفتاب خشک شوند. تولید ماکارونی در قرن نوزدهم توسعه پیدا کرد و تقریبا در همه کشورها کارخانه های تولید ماکارونی به چشم می خوردند.
در حال حاضر ماکارونی و پاستا محبوب ترین غذای خانواده ها است و در شکل ها و مقدار های مختلف تولید می شود. بعضی از آن ها با آرد گندم و سبزیجات تولید می شوند، بعضی با آردهای غنی شده و نوع دیگر هم بدون گلوتن، برای افراد حساس به گلوتن، تولید می شوند. علاقه به ماکارونی و پاستا به حدی زیاد است که حتی فیلم هایی هم با نام این غذای خوشمزه ساخته شده اند. حتی در ایران هم فیلم های اسپاگتی در 8 دقیقه و پاستا ریونی با الهام از این غذای محبوب نام گذاری شده اند.
بازگشت به فهرست
27 مدل مختلف پاستا
پاستا راحت ترین غذایی است که می توانید بپزید. کافی است خمیر خشک شده آن را در آب بجوشانید و با سس های مختلف ترکیب کنید تا یک وعده غذای خوش طعم و عالی داشته باشید. بعضی از پاستاها هم مخصوص تهیه سوپ و سالاد درست شده اند. مثلا رشته فرنگی یا رشته های سوپ خرد شده نوعی پاستا هستند که در تهیه سوپ به کار می فرایند. در ادامه قرار است با 27 مدل مختلف پاستا آشنا شوید تا هر وقت نمی دانستید چه غذایی بپزید، خیلی راحت به سراغ پاستا بروید.
1. پاستای موی فرشته (angel hair pasta)
رشته های بلند و ظریف ماکارونی که معمولا با سس سبک یا خامه ای سرو می شوند. همچنین این رشته ها را می توان با سس گوشت مخلوط و سرو کرد. به نظر می رسد این مدل از پاستا که با سس گوشت سرو می شود، همان پاستایی است که روش پخت آن در ایران تغییر کرده و به ماکارونی دمی مشهور است.
2. پاستای پاپیونی (bow tie pasta - farfalle)
ماکارونی های پاپیونی در آب، نمک و روغن زیتون پخته شده و با سس های سبک، معمولا سس پنیر یا خامه، مخلوط و سرو می شود.
3. پاستا بوکاتینی (bucatini pasta)
رشته های ماکارونی ضخیم و توخالی که همراه با سس گوجه، کاسرول یا سیب زمینی سرخ کرده سرو می شود.
4. پاستای دیتالینی (ditalini pasta)
لوله های خمیری کوتاه که نه تنها با سس های مختلف پاستا سرو می شود، بلکه برای استفاده در سوپ و سالاد ماکارونی هم مناسب است.
5. رشته فرنگی تخم مرغی (egg noodles)
رشته فرنگی مخصوص یا همان نودل که بعد از پخت می توانید با انواع مواد غذایی مورد علاقه تان مثل گوشت، مرغ، سبزیجات و حتی تخم مرغ آب پز سرو کنید.
6. پاستای فتوچینی (fettuccine pasta)
خمیر فتوچینی تخم مرغی است و به شکل نوارهای بلند و باریک بریده می شود. این پاستا معمولا با سس خامه ای سرو می شود و طعمی شبیه به پاستا آلفردو با دستور پخت کلاسیک دارد.
7. پاستای فسیلی (fusilli pasta)
ماکارونی هایی با ظاهر فنری و پیچ خورده که با هر سسی خوشمزه می شوند. شکاف ها و پیچ هایی که روی این مدل پاستا وجود دارد مقدار زیادی سس را در خود جمع می کند، پس بهتر است با سس های غلیظ سرو شود تا طعم بهتری داشته باشد.
8. پاستای جملی (gemelli pasta)
ماکارونی های کوتاه و مارپیچ که با همه مدل سس خوش طعم می شوند. به دلیل درشت بودن پیچ های خمیر این ماکارونی، می توانید به راحتی با سس های با غلظت کم هم مخلوط کرده و سرو کنید. همچنین ترکیب این مدل از ماکارونی با سبزیجات بسیار خوشمزه می شود.
9. گنوکی (gnocchi)
گلوله های خمیری پاستا که به صورت سنتی با سیب زمینی تهیه می شود و بعد از پختن، با سس هایی که بر پایه گوجه فرنگی تهیه می شود سرو می شود.
10. لازانیا (lasagna)
صفحه های خمیری پهن که طرفداران زیادی دارد. سس گوشت و گوجه فرنگی همراه با پنیر فراوان، لابه لای ورقه های پخته شده لازانیا قرار می گیرد و بعد از پخته شدن در فر، آماده سرو است.
11. لینگوین (linguine)
نودل های بلند، مسطح و کمی ضخیم تر از اسپاگتی که در رستوارن های کلاسیک ایتالیایی همراه با سس صدف سرو می شود. اما شما می توانید آن را همراه با هر سسی که به اسپاگتی می زنید مصرف کنید.
12. ماکارونی (macaroni)
لوله های خمیری خمیده شده که همراه با کاسرول های خامه ای یا سالادهای مختلف سرو می شود. ماکارونی معمولا خوشمزه تر از دیگر مدل های پاستا است چون داخل خمیر آن مقدار زیادی سس جمع می شود و طعم بسیار دلچسبی به خود می گیرد.
13. مانیکوتی (manicotti)
لوله های بسیار بزرگ خمیری که داخل آن را بعد از پخته شدن با گوشت و سبزیجات پخته شده پر کرده و برای تکمیل پخت در فر می گذارند. اگر از طرفداران پنیر هستید می توانید قبل از قرار دادن آن ها در فر کمی پنیر هم روی مانیکوتی ها بریزید تا سطحی برشته و شور داشته باشند.
14. پاستای اورچیته (orecchiette pasta)
همان ماکارونی صدفی یا گوش ماهی خودمان است که بعد از پخت با سبزیجات یا گوشت ترکیب می شوند تا در زمانی کوتاه یک بشقاب پاستای خوشمزه را آماده کنند.
15. پاستای اُرزو (orzo pasta)
ماکارونی های بسیار ریز به مقدار دانه های برنج که برای پخت سوپ و سالاد از آن ها استفاده می شود. شما می توانید آن را با سس های مختلف مثل پنیر یا گوجه فرنگی هم مخلوط کنید و اتفاقا بسیار خوش طعم هم می شوند. اما به دلیل مقدار کوچکشان بهتر است برای پخت سوپ یا تهیه سالاد به کار برده شود.
16. پاستای پنه (penne pasta)
ماکارونی های لوله ای صاف که دو سر آن به شکل اوریب برش خورده و همراه با سس گوشت یا سبزیجات طعم بی نظیری پیدا می کند. تکه های گوشت یا سبزیجات داخل لوله خمیری می فرایند و بعد از جذب سس، بسیار خوشمزه می شوند. این همان فرم پاستایی است که اغلب برای تهیه پاستا آلفردو استفاده می شود.
17. پاستای رادیاتوره (radiatore pasta)
خمیرهای کوچک که به شکل صفحه های چین خورده خشک شده اند و ظاهری شبیه به رادیاتور پیدا کرده اند، به همین دلیل هم آن را پاستای رادیاتوره می نامند. شما می توانید این پاستا را با انواع سس ها، همراه با سبزیجات یا مخلوط شده با سالادهای مختلف سرو کنید.
18. راویولی (ravioli)
بالش های مربعی کوچک که با وسط آن با مواد مختلفی مثل پنیر، گوشت یا سبزیجات که به شکل پوره در آمده است، پر شده است. راویولی را می توانید با سس سرو کرده یا در سوپ بریزید. همچنین می توانید بعد از پخت روی آن کمی روغن زیتون معطر ریخته و میل کنید.
19. پاستای ریگاتونی (rigatoni pasta)
ریگی نام ماکارونی های لوله ای شبیه به پاستا پنه است که دو طرف آن صاف برش خورده و روی بدنه اش شیارهای ریزی قرار گرفته است. از این ماکارونی می توانید در تهیه انواع پاستا و سالاد استفاده کنید. حتی می توانید از آن به جای مانیکوتی هم استفاده کنید.
20. پاستای روتل (rotelle pasta)
پاستاهایی به شکل چرخ که با نام ماکارونی چرخی هم شناخته می شوند، ظاهری سرگرم کننده دارد و محبوب بچه ها است. شما می توانید این پاستا را همراه با سس های مختلف سرو کنید.
21. پاستای روتینی (rotini pasta)
ظاهری شبیه به پاستا فوسیلی دارد اما درشت تر از آن است و مععمولا برای تهیه سالاد ماکارونی استفاده می شود. سس و سبزیجات خرد شده در شیارهای اطراف آن جمع می شوند و طعم بهتری نسبت به دیگر پاستاها پیدا می کنند.
22. ماکارونی صدفی (shells)
صدف های خمیری بزرگ که بعد از پخت داخل آن را با پنیر پر می کنند و در فر قرار می دهند تا برشته شود. صدف های میانه را می توانید با سس گوشت و گوجه فرنگی سرو کنید و کوچکتر ها را در سالاد یا سوپ استفاده کنید.
23. ماکارونی اسپاگتی (spaghetti pasta)
رشته های بلند و نازک خمیر پاستا که برای همه ما آشنا هستند. خمیر اسپاگتی نسبت به خمیر دیگر انواعع پاستا غلیظ تر تهیه می شود تا وقتی با سس گوجه فرنگی و گوشت مخلوط می شود ظاهر خود را حفظ کند. اگر دوست دارید اسپاگتی را با سس خامه ای یا همراه با روغن زیتون و سیر بخورید باید از اسپاگتی های نازک استفاده کنید.
24. پاستای تالیاتل (tagliatelle pasta)
رشته های بلند و نازک با ظاهری شبیه به فتوچینی است که مقدار ای کوچک تر از آن دارد و در ایران با نام آشیانه شناخته می شود. معمولا این پاستا همراه با سس های گوشتی مصرف می شود، البته شما می توانید آن را با سس های سبک تر هم مصرف کنید اما به صورت کلاسیک همراه با گوشت مصرف می شود.
25. پاستای تورتلینی (tortellini)
خمیری شبیه به راویولی که مدل کلاسیک آن با پنیر و مدل های تازه آن با گوشت یا سبزیجات پر شده است. این پاستا بعد از پر شدن به شکل نیم دایره بسته می شود و ظاهری زیبا دارد. شما می توانید آن را با انواع سس ها یه به شکل سوپ سرو کنید.
26. پاستای ورمیشل (vermicelli pasta)
ورمیشل برای تمام ایرانیان آشنا است. رشته های خمیری بسیار نازک و در هم پیچیده ای که مثل پاستا تورتلینی پیچیده شده و در سوپ استفاده می شود. در بعضی از کشورها از ورمیشل هم به عنوان پاستا استفاده می کنند و آن را با سس های سبک سرو می کنند.
27. زینتی (ziti)
ماکارونی های لوله ای ظریق و کوچک که نمی توانید آن ها را مثل اسپاگتی مصرف کنید. این مدل از پاستا باید بعد از پخته شدن و ترکیب با مواد، یک بار دیگر در فر یا روی حرارت قرار بگیرد و پخته شود. مثلا می توانید از آن به جای خمیر لازانیا استفاده کرده و لا به لای مواد بریزید. البته به نظر می آید این مدل از پاستا بهترین انتخاب برای پخت ماکارونی به روش ایرانی است.
بازگشت به فهرست
مرور کلی
پاستا یک غذای پرطرفدار در جهان است و به شکل های مختلف پخته می شود. در این مطلب کمی از تاریخچه تولید پاستا گفتیم و 27 مدل پاستای مختلف را به شما معرفی کردیم. اگر شما هم از طرفداران پاستا هستید می توانید طرز تهیه پاستاهای مختلف را در وبلاگ املاکیا مگ بخوانید:
منابع: sharethepasta, allrecipes
منبع: دیجیکالا مگ